Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, și solista Anita Hartig vor reprezenta România la Expoziția Mondială de la Milano, miercuri, zi dedicată țării noastre, în Auditorium Expo Milano, din program făcând parte arii și uverturi din opere și lucrări semnate Rogalski și Enescu.
„Programul pe care îl vom prezenta la acest eveniment este cu totul special, este un concert de muzică românească cu preponderență, dar conține și muzică italiană și lucrări din repertoriul european”, spune Marin Cazacu, managerul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”.
Orchestra Română de Tineret va interpreta la Milano, printre altele, lucrările „Trei dansuri românești”, de Theodor Rogalski, și „Rapsodia I”, de George Enescu, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Expoziția Mondială de la Milano 2015 are loc în perioada 1 mai – 31 octombrie, manifestarea reunind 148 de țări și organizații internaționale. România participă cu un pavilion propriu, construit pe o suprafață de 887 de metri pătrați, aflat în zona centrală a expoziției. Conceptul acestuia pornește de la reinterpretarea arhitecturală a unei locuințe românești tradiționale, integrate în fluxul contemporan prin mijloace moderne de prezentare audio-video, soluții tehnologice inovatoare.
Conform tradiției, fiecare țară participantă la expoziția universală își alege o zi, iar data aleasă de România coincide cu Ziua Imnului Național al României, la care va fi prezentă o delegație condusă de Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.
Cu această ocazie, Pavilionul României va organiza o serie de acțiuni de diplomație publică și economică menite să genereze interesul pentru cultura și mediul investițional românesc. Programul special al Zilei României la Expo Milano va începe la ora 10.30, cu ceremonia oficială de arborare a steagurilor și de intonare a imnurilor naționale, și se va încheia la ora 20.30.
Un moment artistic al zilei îl reprezintă și spectacolul de dansuri populare românești, susținut de ansamblul folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului”, care va cuprinde toată aria din pavilionul expozițional.
La evenimentele organizate pe durata întregii zile, deschise publicului, vor participa reprezentanți ai autorităților române și italiene, reprezentanți ai corpului diplomatic, membri ai comunităților de afaceri din cele două țări, membri ai comunității românești din Italia și jurnaliști.
Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat ființă la Sinaia în vara anului 2008, la inițiativa violoncelistului și directorului artistic Marin Cazacu, cu sprijinul Fundației „Prietenii muzicii -Serafim Antropov”, membrii acesteia având vârste cuprinse între 18 și 28 de ani.
Membră, din 2011, a European Federation of National Youth Orchestras, Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional „Enescu și Muzica Lumii” de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă la Festivalul Internațional „George Enescu”. În anii 2012 – 2014, a triumfat la Festivalul Internațional al orchestrelor de tineret „Young Euro Classics” de la Berlin.
Orchestra Română de Tineret a desfășurat, de asemenea, începând din 2011, turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus și Berliner Philarmonik din Berlin, fiind primul ansamblu românesc prezent în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.
În 2015, programul Orchestrei Române de Tineret cuprinde apariții în Italia, Germania, Franța, Austria și Bulgaria.
Soprana de origine română Anita Hartig evoluează pe cele mai importante scene de concert din lume, de la Metropolitan la Covent Garden, de la Scala din Milano la Opera din Viena.
Cristian Mandeal a fost dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 – 1980), Cluj-Napoca (1980 – 1987) și București (1987 – 2009), director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, edițiile 2001 și 2003, și dirijor principal și director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009). A dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe patru continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania unora dintre cei mai reputați soliști.
Concertul de la Milano este organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Centrul Național de Artă Tinerimea Română, cu sprijinul Lanto Communication.
Mai multe informații despre activitatea Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” se găsesc pe site-ul www.tinerimearomana.ro.